Proizvodi Pojedinačni čajevi Virak (Alchemillae folium)

Virak (Alchemillae folium)

Gospin plašt ili bisernica je biljka veoma neobičnog izgleda. List joj je u obliku lepeze i u pazuhu ima uvek kap rose koja na suncu liči na biser. Ova biljka se retko nalazi u literaturi i nedovoljno je istraženo njeno lekovito dejstvo. U narodnoj medicini se koristi za bolesti urogenitalnog trakta. Postoje verovanja da su njena dejstva blagotvorna na reproduktivni aparat kod žena, pa je piju nerotkinje. To dejstvo nije naučno potvrđeno. Virak se koristi za jačanje materičnog zida, kod prolapsa bešike, kod stomačne kile, za uređenje menstruacije, smiruje upalne procese na mekim tkivima. Uglavnom je koriste žene za različite genitalne tegobe, dok je muškarci, uglavnom, koriste za jačanje trbušnog zida kod kile. Zanimljivo za ovu biljku je to što olakšava porođaj i povečava mlečnost kod dojilja, te je za trudnice preporuka konzumiranje jedne šolje čaja po ulasku u deveti mesec trudnoće i po porođaju dok žele da doje dete. Alhemičari su iz listova Gospinog plašta sabirali kapljice rose da bi pomoću njih pronašli Kamen mudrosti.

Način pripreme i upotreba čajeva:

Postoje dva opšta obrasca za pripremu čaja. Jedan je potapanje u ključaloj, a drugi u hladnoj vodi. Da ne bi bilo dileme kako pripremiti čaj dovoljno je držati se upravo pomenutog opšteg obrasca.
1) Listovi, cvetovi, celi nadzemni delovi biljke (nazivamo ih herba) pripremaju se u ključaloj vodi na sledeći način:

  • jednu supenu kašiku čaja preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti da stoji trideset minuta. To je, potom, potrebno procediti i piti tri puta po dva decilitra nezaslađenog čaja.

2) Korenje, plodovi, kore, rizomi se pripremaju u hladnoj vodi na sledeći način:

  • jednu supenu kašiku čaja preliti sa dva decilitara hladne vode i zagrevati do ključanja, pa ostaviti da stoji trideset minuta. Posle toga, čaj treba procediti i piti tri puta po dva decilitara, takođe, nezaslađen. Ako neko ima potrebu da zasladi čaj bilo bi poželjno da to bude med.

 

Izuzeci u našem proizvodnom programu:

Sena:

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji osam sati. Čaj je, zatim, potrebno procedi i piti jednom dnevno i to nezaslađen.

Imela:

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji osam sati, pa se procedi i pije jednom dnevno –nezaslađeno. Ima još jedna važna napomena. Imela se pije sto grama u kontinuitetu, pa je neophodno napraviti pauzu tri do šest meseci.

Beli slez:

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji jedan sat. Čaj je, zatim, potrebno procediti i piti tri puta dnevno, nezaslađen.

Šipurak:

Jednu kašičicu čaja potopiti u dva decilitra hladne vode i ostavi da stoji osam sati. Posle ceđenja čaj se pije tri puta dnevno. Naravno, nezaslađen da bi se sačuvao C vitamin. Čaj se priprema na isti način ukoliko ga korisnikpije samo zbog ukusa.

Žalfija:

Jednu kašiku čaja staviti u dva decilitra ključale vode, pa kuvati tri minuta i ostaviti da stoji još desetak. Čaj se, potom, cedi i nezaslađen pije tri puta po dva decilitra.

Pasuljevina:

Jednu kašiku čaja staviti u dva decilitra hladne vode, pa kuvati pet minuta, a onda ostaviti da stoji još deset minuta. Čaj se procediti i nezaslađen pije tri puta po dva decilitra. 

cyrlat

Pažnja!

Čajeve pripremati prema priloženom obrascu i piti nezaslađene. Prirodni med je jedini dozvoljen zaslađivač!